Települési adó [2015. 08. 08.]

Hozzászólás Bordás Péter „Ki mint vet, úgy arat – de lesz mit? Gondolatok a települési adó bevezetéséről” c. bejegyzéséhez

Péteri Gábor
 

De igen, a pénzügyi autonómia korlátozásával kiüresedik a helyi önkormányzás joga – röviden ezt lehet válaszolni a cikk végén feltett kérdésére. Ami a nyolcvanas évek végén a településfejlesztési hozzájárulás (TEHO) bevezetésekor még nagy vívmánynak tűnt, az két és fél évtized helyi önkormányzati szabadsága után a települési adó bevezetésével már egyértelműen visszalépésnek tekinthető.

A blogbejegyzésben a szerző nagyon jól összefoglalja, hogyan működik a települési adó és idén  végülis miért csak 98 önkormányzat alkalmazta ezt az új helyi adózási formát.  Ahogy a TEHO-t helyi népszavazás után főleg kisebb beruházásokra, főleg járdaépítésre használták fel az akkori tanácsok, most a települési adóból a kormányzat által egyre kevésbé támogatott szociális ellátásokat lehet finanszírozni. A felhasználási kötöttség és a helyi adóigazgatási teher együttesen nyilvánvalóan csökkenti ennek a helyi adónak a népszerűségét.

Mindez jól mutatja, hogy a mostani kormányzat mekkora szerepet szán a közösségi feladatok ellátásában a helyi önkormányzatoknak. Gyakorlatilag semekkorát: most már ott tartunk, mint Portugália, vagy Szerbia ahol a szintén a GDP 7-8%-át teszi ki a helyi költségvetési kiadások súlya és a helyhatósági feladatok főleg az igazgatási és kommunális szolgáltatások ellátására szűkültek. Ennek következtében tovább gyengül a központi kormányzat egy lehetséges ellenpontja és a személyes autonómia lakóhelyi-területi intézménye.