Késik a központosított szemétszállítás bevezetése

A korábbi években már több intézkedést tett a kormányzat a szemétszállítás átalakítására, s most újabb átalakítás előtt állunk. A mostani elképzelés szerint, az egész ország területére kiterjedő holding alatt egyesítenék a hulladékgazdálkodási közszolgáltatást, amely a beígért április eleji időpontban kezdené meg működését. Ám ez minden bizonnyal meghiúsul, mivel a nemzeti kukaholdingként emlegetett Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt. működését szabályozó kormányrendelet még csak tervezet formájában létezik, legalábbis a kormany.hu oldalon nem érhető el.

Továbbá, a 4 millió háztartást kiszolgálni készülő számlázási rendszer sincs kész, illetve a nemzeti hulladékkezelő társaság sem az önkormányzatokkal, sem a szemétszállítást végző cégekkel nem kötött szerződést ez idáig.

Ugyanakkor a rendszer most sem hibátlan, folyamatos a problémák jelenléte. Az országszerte működő 171 közszolgáltató egyharmada veszteséges. Ezt a hiányt eddig az önkormányzatok pótolták, de ezentúl az államot – tehát szintén az adófizetőket – fogja terhelni.

A szakma képviselői a kormányzati intézkedések azonnali felfüggesztését követelik, ugyanis megvalósíthatatlannak tartják a kormányzat szemétszállítás központosításával kapcsolatos terveit. Szerintük a tervezett lépések szakmai, jogi és társadalmi értelemben is aggályosak, ráadásul végrehajthatatlan a megadott határidőn belül.  Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke úgy gondolja, hogy leghamarabb júniusban kezdheti meg működését az „állami szemétholding”, de rengeteg lesz a probléma, hiszen nem tisztázott a bevételek elosztásának a rendje, illetve a rendszer túl lesz bonyolítva.

Ha a felvázolt tervezet megvalósul, akkor ez azt jelenti, hogy a jövőben 4 oldalú jogviszony lesz a lakos, az NHKV, a közszolgáltatást végző cég illetve az önkormányzat között. A lakosságnak nem a közszolgáltatást végző cégnek kellene fizetnie a szemétszállítási díjat, hanem az NHKV-nek, aki visszaosztaná a pénzt a vele szerződésben álló szemétszállító cégek között. Az önkormányzatokra a jövőben csupán vagyonkezelői szerep jutna, így egy számlázási hiba esetén az ügyfél nem a helyi szolgáltatónál, hanem az állami holdingnál reklamálhat majd.

Így néz ki a jelenlegi rendszer:

forrás: http://mno.hu/gazdasag/kesik-az-allami-szemetszallitas-1333873

A jövőben pedig a következőképpen nézhet ki:

forrás: http://mno.hu/gazdasag/kesik-az-allami-szemetszallitas-1333873

További változás lenne az, hogy az eddigi térfogat alapú fizetés helyett most országszerte egységesen a leszállított szemét súlya alapján fizetne a lakosság. Már most is jelentős, 50-60 százalékos eltérés van az árakban, nem tudni a tervezett intézkedés erre miként hatna, valamint kérdéses e megoldás kivitelezhetősége is. Schmidt Jenő szerint ez ahhoz vezet majd, hogy az emberek a szomszéd hulladéktárolójába próbálják meg beletenni a szemetüket, illetve országszerte elszaporodnak az illegális szemétlerakók. A súly szerinti fizetési módszer azért sem megfelelő, mert a szemétszállító cégek költségeinek 75 százaléka állandó kiadás, és csak a maradék 25 százalék függ az elszállított személy súlyától. Mindezeket figyelembe véve úgy gondolja, hogy „a készülő állami hulladékszállítási rendszer drágán és alacsony hatásfokkal működik majd.”

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, Gödöllő polgármestere közölte, hogy önkormányzata nem hajlandó szemétszállítási cége bevételeit befizetni az állami holdingnak, amíg a felek nem állapodnak meg szerződésben, hogy a szemétszállító vállalat milyen ütemezésben és mekkora összeget kap vissza az államtól.

Hozzátette, hogy a kétharmados parlamenti többséggel módosítható önkormányzati törvény a helyhatóságok feladatává teszi a hulladékgazdálkodást, így ameddig a jogszabály nem változik meg, az önkormányzatok nem adhatják át a szemétszállítási feladatot az NHKV-nek.

A hulladékgazdálkodás területén, mint láthatjuk újabb változás jöhet, mely az utóbbi években tapasztalható centralizációs lépésekkel állítható párhuzamba.

Feltehetjük tehát a kérdést, hogy valójában mi indokolja a szemétszállítás központosítását: a szolgáltatás színvonalának az emelése, illetve az árak csökkentése, vagy csak egy újabb gazdasági réteg számára kíván jobb „piaci” körülményt teremteni a kormány?

Készítette: Karácsony Tamás, közigazgatás-szervező szakos hallgató

Forrás:

http://mno.hu/gazdasag/kesik-az-allami-szemetszallitas-1333873

http://mno.hu/gazdasag/jon-a-nagy-szemetkaosz-1334361

http://kormany.hu