Európai Beruházási Bank, mint az európai növekedés fontos közreműködője

2017. január 24-én, Brüsszelben került megtartásra az Európai Beruházási Bank (EBB) éves sajtókonferenciája, amelynek keretében az EBB elnöke, Werner Hoyer értékelte a Bank 2016-os közreműködését az európai növekedés és befektetés előmozdításában, valamint felvázolta annak 2017-es évre vonatkozó elképzeléseit.

Hoyer kifejtette, a Bank lényeges szerepet játszott a munkahelyteremtés és az európai növekedés területén, amelynek fontos eszközét képezte a projektek és befektetések támogatása a kis- és középvállalkozások, kulcsfontosságú infrastruktúra, innováció és a környezetvédelem területén. Álláspontja szerint az EBB az elmúlt évben képes volt bebizonyítani, hogy egy valóban európai hozzáállás a befektetések terén még egy rendkívül bizonytalan időszakban is meghozza gyümölcsét. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy az Európát érő kihívások kezelése 2017-ben új reformokat követel meg annak biztosítása érdekében, hogy a szükségtelen túlszabályozás ne állhasson a befektetés útjába.

Hoyer elmondta, az Európai Beruházási Bank és az Európai Beruházási Alap az elmúlt évben összesen 83,8 milliárd euróval járult hozzá az európai befektetéshez az alábbi területeken:

Kis- és középvállalkozások támogatása: az EBB 2016-ban minden eddiginél nagyobb, mintegy 33 milliárd eurós összértékű támogatással járult hozzá az európai kis- és középvállalkozások működéséhez. Ennek keretében közel 300 000 vállalat részesült támogatásban, amelyek együttesen több mint 4,4 millió munkavállalót foglalkoztatnak. Hoyer szerint a KKV-k képessége a munkahelyteremtésre, innovációs kapacitásuk, valamint rugalmasságuk kulcsfontosságúvá teszi őket Európa versenyképességének és polgárai jólétének megőrzése terén.

Versenyképesség és növekedés finanszírozása: az EBB célja, hogy a gazdaság azon szektorait támogassa, amelyek hosszú távon a legnagyobb hatást gyakorolják Európa versenyképességére és növekedésére. E célkitűzéssel összhangban, az EBB az infrastruktúrát érintő projektek támogatására 20 milliárd, környezetvédelmi projektekre 17 milliárd, az innovációt és a nagy sebességű hálózati infrastruktúra kiépítésével kapcsolatos projektekre pedig 13 milliárd eurót fordított az elmúlt évben.

Különösen fontos, hogy az éghajlatváltozás elleni küzdelem területén az EKB immár hetedik éve nyújtott a kitűzött célt meghaladó összegű (2016-ban 19 milliárd eurós) támogatást. Hoyer arról is beszélt, hogy az EBB az elkövetkező években is hasonló összeggel – 2020-ig összesen 100 milliárd USD-vel – kívánja támogatni az éghajlatváltozás elleni befektetéseket, annak érdekében, hogy az Európai Unió az éghajlatváltozás – valamint a klímaszkeptikus gondolkodás – elleni globális küzdelem éllovasává válhasson.

Az Európai Beruházási Terv működésben: Hoyer elmondta, az EBB által az Európai Stratégiai Beruházási Alapon keresztül finanszírozott Európai Beruházási Terv működésének másfél éve alatt 420 finanszírozási ügyletet hagyott jóvá, ezáltal pedig 164 milliárd euró összértékű beruházáshoz járult hozzá. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a vállalatok szerint az eredményes beruházások fő akadálya a politikai és szabályozási bizonytalanság; ezek leküzdésére pedig az EBB önmagában nem képes.

Munkalehetőségek a fiatalok számára: Hoyer a fiatalokat érintő munkanélküliség elleni küzdelem folytatására hívott fel, kiemelve, hogy az EBB „Készségek és munkahelyek” programja 2013-as indulása óta több mint 37 milliárd euróval támogatta a fiatalok munkához jutását és készségeik javítását segítő projekteket.

A migrációs kihívás kezelése: az EBB támogatja az Európai Unió külpolitikai célkitűzéseinek elérését, amelynek érdekében egy hároméves program keretében 11 milliárd euróval (ebből 2016-ban 3 milliárd euróval) járult hozzá a versenyképesség, energia-biztonság és életszínvonal növeléséhez Ukrajnában. A migráció jelenlegi kihívásai kapcsán Hoyer a harmadik országok támogatása iránti erősebb uniós elköteleződésre, valamint a fejlesztés-politika reformjára hívott fel. E célt szolgálja a „gazdasági rugalmasság” kezdeményezése, amelynek keretében az EBB vállalta, hogy 6 milliárd euróval fogja növelni a déli szomszédos államok, valamint a nyugat-balkáni régió részére nyújtott támogatást, ezzel 2020-ra 35 milliárd euróra növelve a régióknak nyújtott összes támogatást. 

Az összefoglalót készítette: Dr. Szilágyi Dániel, doktorandusz

 

A sajtónyilatkozat eredeti szövege itt érhető el: http://www.eib.europa.eu/infocentre/press/releases/all/2017/2017-012-a-strong-contribution-for-european-growth-and-investment-from-the-eib-group-in-2016.htm

További cikkek a témában:

http://www.reuters.com/article/us-eu-eib-idUSKBN1581IT

http://newsroom.unfccc.int/climate-action/european-investment-bank-pledges-continued-climate-leadership-on-climate-finance/