Nukleáris reneszánsz a Kutatók éjszakáján

A Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar idén is csatlakozott a 2017. szeptember 29-én megrendezésre került Kutatók éjszakája rendezvénysorozathoz. A Karon működő MTA-DE Közszolgáltatási Kutatócsoport külön programmal készült az eseményre. A tavalyi hagyományt folytatva az energia és környezet tematikájú kutatási területből idén a nukleáris energiát vették górcső alá. „Nukleáris reneszánsz” címmel az atomenergia közszolgáltatásokban betöltött szerepével és a Paks II. beruházással foglalkoztak. Tovább… (Valentényi-Szilágyi Bernadett)

Beszámoló a Kutatók éjszakája programról

A Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar idén is csatlakozott a 2017. szeptember 29-én megrendezésre került Kutatók éjszakája rendezvénysorozathoz. A Karon működő MTA-DE Közszolgáltatási Kutatócsoport külön programmal készült az eseményre. A tavalyi hagyományt folytatva[1] az energia és környezet tematikájú kutatási területből idén a nukleáris energiát vették górcső alá. „Nukleáris reneszánsz” címmel az atomenergia közszolgáltatásokban betöltött szerepével és a Paks II. beruházással foglalkoztak. A téma interdiszciplináris és jogágakat átívelő jellegét is megmutatták a különböző témájú előadások. A kutatócsoport elsősorban szolgáltatás-szervezési és jogi oldalról közelíti meg az egyes energiahordozókra vonatkozó szabályozást. Kiindulási pontként az előadók tisztázták a nukleáris energia előnyeit, hátrányait és hatásait. Többek között ezen szempontok alapján sincs egyetértés az egyes államok politikáját illetően, hogy preferálják-e vagy sem az atomerőművek építését, üzemelését. Szolgáltatás-szervezési szempontból érdemes kiemelni az energiaszektor speciális szolgáltatási jellegét. Az uniós bírói gyakorlat oldaláról közelítve a legfontosabb kérdés, hogy az atomerőművek által szolgáltatott villamosenergia általános gazdasági érdekű szolgáltatásnak minősül-e. Ezen kérdés megválaszolása számos közpénzügyi kérdést vonz magával. Adhat-e az állam támogatást egy atomerőmű beruházáshoz? Tiltott állami támogatásnak minősül-e az állami donáció vagy jogszerű kompenzációnak? Hogyan lehet érvényesíteni a keresztfinanszírozás tilalmának és vállalkozások szétválasztásának elvét? Az adott beruházás növeli vagy sem az államadósságot?

A kutatócsoport előadása azt a célt szolgálta, hogy egy tágabb hallgatói közönség számára felvillantsa a nukleáris energiával kapcsolatos kérdőjeleket, a Paks II. beruházással kapcsolatos egyes alkotmányjogi, közigazgatási kérdéseket (például országos népszavazási kezdeményezések és a projekt engedélyezési eljárása), a beruházás államadóssághoz való viszonyát, illetve az Európai Unió versenypolitikájához való kapcsolódását.

A program zárásaként a közönség kvízjátékot tölthetett ki, melynek nyertese Agóra Tudományos Élményközpont belépőt kapott ajándékba.

Az előadás diasora ide kattintva elérhető.

Az összefoglalót készítette: Dr. Valentényi-Szilágyi Bernadett, PhD egyetemi adjunktus, DE-ÁJK

 


[1] A 2016-os Kutatók éjszakája rendezvényen a villamosenergia és a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás megszervezésének kérdéseivel foglalkozott a kutatócsoport.