Idén is prémiumot kapnak a nyugdíjasok

Az év végi pénzosztás egy több elemű, nem pusztán nyugdíjprémiumra épülő, három tételből álló rendszer. A prémium mellé ugyanis 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalvány és nyugdíjemelés-korrigálás is társul. A kifizetések figyelembe veszik az alapvetően is járó nyugdíjak egymáshoz viszonyított arányát, összegét is. Tovább… (Gaál Szilvia)

Döntött a kormány, idén is nyugdíjprémiumban részesülnek a nyugdíjszerű ellátásban részesülők. Balogh Zoltán az idősek világnapja alkalmából tartott beszédében megerősítette, hogy az ide év végén is, novemberben nyugdíjprémium várható.

Az év végi pénzosztás egy több elemű, nem pusztán nyugdíjprémiumra épülő, három tételből álló rendszer. A prémium mellé ugyanis 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalvány és nyugdíjemelés-korrigálás is társul. A kifizetések figyelembe veszik az alapvetően is járó nyugdíjak egymáshoz viszonyított arányát, összegét is. Az utalványt leszámítva ugyanis nem mindenki azonos összeget fog kapni. A nyugdíjprémiumot úgy számolják ki, hogy a GDP növekedésének mértékéből (a kormány szerint ez 4,1 százalékos) kivonnak 3,5 százalékpontot, ezt mindenki megszorozhatja a saját nyugdíjának negyedével, de maximum 20 ezer forinttal.

Az utalvány összege fixen 10 ezer forint. Az átlagnyugdíjat figyelembe véve a prémium 12 ezer, a korrekció pedig 13 ezer forint körüli összeget fog kitenni. Így a novemberre tervezett kifizetések 35 ezer forint többletjuttatást jelentenek majd átlagosan.
A döntés értelmében nem pusztán a nyugdíjasok, hanem minden olyan fiatalabb is, aki nyugdíjszerű ellátásban részesül, jogosult az előirányzott prémiumra. Így csaknem három millió ember részesül ezen kedvezményben.
Az átlagos nyugdíjmértéket alapul véve, novemberben 24 ezer forintnyi prémiumban részesülnek az arra jogosultak. A prémiumra való jogosultság feltételekhez kötött. Azok válnak jogosulttá a többletre, akik már az előző évben is részesültek nyugellátásban – elegendő egyetlen ilyen nap igazolás is –, hozzátartozói nyugellátásban részesülnek, ide nem értve az ideiglenes özvegyi nyugdíjasokat, vagy aki egyéb nyugellátásban részesül, a rehabilitációs járadékot kivéve.
A nyugdíjprémium intézményét a Bajnai-kormány vezette be. A szabályozás igen szigorú feltételeket határoz meg, csak ezek teljesülése esetén dönthet a kormány a többletkifizetések mellett. Ezen feltétek közé tartozik, hogy legalább 3,5 %-os gazdasági növekedést mutasson túlköltekezés nélkül, előírás ugyanis az is, hogy a hiány nem növekedhet az eredeti tervhez képest.

 

Forrás: http://officina.hu/belfoeld/176-nyugdijpremium-osszege-2017-2018  (2017.10.18.)

A nyugdíjprémium azt célozza, hogy a nyugdíjak többé-kevésbé lépést tudjanak tartani az inflációval. A prémium egy egyszeri, egyösszegű kifizetés formájában igyekszik hozzájárulni az év végi kiadásokhoz. 

 

Készítette: Gaál Szilvia (joghallgató)

Források:

http://24.hu/fn/gazdasag/2017/10/18/mennyi-penzt-kapnak-a-nyugdijasok-ev-vegen/

http://hvg.hu/gazdasag/20171016_Dontott_a_kormany_meg_tobben_kaphatnak_nyugdijpremiumot

http://www.lokal.hu/2017-01-iden-nyugdijpremium-is-varhato/

https://www.nyugdijguru.hu/nyugdij/oregsegi-nyugdij/nyugdijpremium-varhato-2017-novembereben