Az egyes adókhoz kapcsolódó legfontosabb 2018 évi változások

Számos változást hozott a 2018-as év az adózásban. Az új adóigazgatási szabályozás mellett, – melyről már korábban beszámoltunk itt a blogon is-, mondhatni a szokásos módon változtak az új évben egyes adók mértékei, számos új kedvezmény került bevezetésre vagy éppen a választhatóság feltételi módosultak. Jelen írás ezeket a legfontosabb változásokat kívánja összefoglalni. Tovább… (Nagy Evelin Éva)

Számos változást hozott a 2018-as év az adózásban. Az új adóigazgatási szabályozás mellett, – melyről már korábban beszámoltunk itt a blogon is-, mondhatni a szokásos módon változtak az új évben egyes adók mértékei, számos új kedvezmény került bevezetésre vagy éppen a választhatóság feltételi módosultak. Jelen írás ezeket a legfontosabb változásokat kívánja összefoglalni. 

Kedvező változást hozott a 2018-as év a diákhitelt felvett hallgatóknak, hiszen immár a cafeteriából is törleszthetnek. A hitel visszafizetése az aktív hallgatói jogviszony megszűnését követő negyedik hónaptól válik esedékessé és havonta nem lehet több a minimálbér 20 százalékától, 27 600 forinttól. A munkáltató és a munkavállaló is törlesztheti a Diákhitel Központnak a diákhitelt. Amennyiben a munkáltató fizeti közvetlenül, akkor ahhoz a munkavállaló külön hozzájárulása, írásos nyilatkozata szükséges.

Ami pedig a diákhitel-tartozással rendelkező fiatal édesanyákat illeti, egy gyermek esetén 3 évre felfüggesztik a fizetési kötelezettséget, ha viszont két gyermeket vállalnak, a diákhitel 50 százalékát, 3 vagy több gyermek esetén pedig már a teljes adósságot elengedik.

A határozott idejű munkaszerződéssel foglalkoztatottak számára is szerencsés változás következett be, hiszen már rájuk is irányadó ettől az évtől a mobilitási célú lakhatási támogatás. Ez a támogatás már a tavalyi évtől adómentes és azok számára jelent nagy segítséget, aki lakóhelyüktől távolabb dolgoznak és albérletben élnek. Fontos szabály, hogy a munkavégzés helye és a lakóhelye közötti távolság több legyen, mint 60 km. A támogatásra nem jogosult, aki a távolságot tömegközlekedési eszköz segítségével kevesebb, mint 3 óra alatt meg tudja tenni. (Ez a 3 óra természetesen az oda- és visszautat jelenti.)

A támogatás mértéke is emelkedik, azonban eltérő lehet attól függően, milyen keret áll a szerv/munkáltató rendelkezésére.

Magyarországon az általános forgalmi adó a világon a legmagasabb a maga 27 százalékával, azonban egyes termékek kedvezményes adózás alá esnek. A kormány már a tavalyi évtől több termék áfájának csökkentését jelentette be. Ebben az évben növekszik az e körbe tartozó áruk listája, így például 5 százalékos áfakörbe tartozik a házi sertés vágási melléktermékek, belsőségek, illetve a fogyasztási célú halak. Csökken az éttermi szolgáltatások áfája is, ez ebben az évben szintén 5 százalékos lesz.

Az internet-hozzáférési szolgáltatásra vonatkozó áfakulcs pedig 18 százalékról 5 százalékra csökken. A 2017 tavaszi módosítás kimondta, hogy az ún. hálózati szolgáltatás nem minősül internet-hozzáférési szolgáltatásnak, így arra vonatkozóan nem alkalmazható a kedvezmény.

A KATA-törvény kibővíti a kisadózók tételes adójának választására jogosultak körét az ügyvédi irodákkal. A nappali tagozatos hallgató, aki tanulmányai mellett kisadózóként vállalkozik, főállásúnak nem minősülő kisadózónak minősül, ezért az 50 ezer forint helyett, havi 25 ezer forint tételes adót kell csak megfizetnie.

A adóalanyisága megszűnik a naptári év utolsó napján abban az esetben, ha NAV felé végrehajtható, nettó módon számított adótartozása meghaladja a 100 ezer forintot. Az állami adóhatóság visszavonja azonban az adóalanyiság megszűnéséről rendelkező határozatát, ha a kisadózó vállalkozás az adótartozását a megfelelő határidőn belül megfizeti és a tartozás megfizetését igazolja.

A kisvállalati adó (KIVA) mértéke 14 százalékról 13 százalékra csökken ebben az évben.

További kedvező változtatások, hogy a szociális hozzájárulási adó és az egészségügyi hozzájárulás mértéke is egyaránt a korábbi 22 százalékról 19,5 százalékra csökken. Növekszik viszont a minimálbér összege, ami havibér alkalmazása esetén bruttó 138.000 forint, ez 2017-ben bruttó 127.500 forint volt. A garantált bérminimum összege a tavalyi bruttó 161.000 forintról bruttó 180.500 forintra emelkedett.

Az összefoglalót készítette: Nagy Evelin Éva, joghallgató

Forrás:

https://colling.hu/hirek/adoesadojogivaltozasok-2018/

https://24.hu/belfold/2018/01/29/marcafeteriabolislehettorleszteniadiakhitelt/

https://www.hrportal.hu/hr/alakhatasitamogatasazevescafeteriaterherekaphato-20171211.html

http://www.origo.hu/gazdasag/20171218-2018-asadovaltozasok.html

http://eduline.hu/felsooktatas/2018/1/3/diakhitel_elengedese_B0C8JD

https://www.rsm.hu/blog/2017/12/2018-toleletbelepoadovaltozasok