Tovább fehéredhet a gazdaság, indul az online számlarendszer

Az online számla rendszer július elsejétől fogadja a vállalkozások számláinak adatait, a rendszer használatához mindenekelőtt a vállalkozásoknak regisztrálniuk kell a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján, ehhez azonban rendelkezniük kell ügyfélkapus hozzáféréssel. Ezentúl minden olyan számláról, amelynek belföldi adóalanyra áthárított áfatartalma elérni a minimum 100 ezer forint, adatot kell küldeni a NAV-hoz, melyet számlázó program használatával lehet a legkönnyebben megvalósítani. Tovább… (Horváth Bettina)

Az online számla rendszer július elsejétől fogadja a vállalkozások számláinak adatait, a rendszer használatához mindenekelőtt a vállalkozásoknak regisztrálniuk kell a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján, ehhez azonban rendelkezniük kell ügyfélkapus hozzáféréssel. A megfelelő adatszolgáltatás részleteiről minden információ megtalálható a NAV online számla aloldalán. Ezentúl minden olyan számláról, amelynek belföldi adóalanyra áthárított áfatartalma elérni a minimum 100 ezer forint, adatot kell küldeni a NAV-hoz, melyet számlázó program használatával lehet a legkönnyebben megvalósítani. Ugyanakkor megjegyezték, olyan számlázó programra van szükség, amely az adatokat automatikusan az online számla rendszerbe továbbítja.
Az adatszolgáltatás azoknak is kötelező, akik kézzel kiállított számlákat, azaz számlatömböt alkalmaznak. Amennyiben ezen a számlán az áfa legalább 100 ezer forint, öt napon belül kell elvégezni az adatszolgáltatást, ha pedig az áfa eléri az 500 ezer forintot, a számlán szereplő információkat a kiállítás utáni napon kell feltölteni az online számla rendszerbe. Informatikai bonyodalmak leginkább a komplex vállalatirányítási rendszerekben adódhatnak, hiszen ezeknél a számlázást össze kell kötni például a könyveléssel vagy a készletnyilvántartással is. A NAV szakfőigazgatója szerint nehézségek esetén a szoftverfejlesztőket érdemes felkeresni. Hangsúlyozta, hogy előzetesen nem lehet méltányosságot kérni késedelemre, de az ilyen ügyekben az adóhatóság méltányolni fogja, ha az érintettek jogkövetőek és tettek már lépéseket az átállás érdekében. A program esetleges nem megfelelő működése miatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal július végéig még nem bírságolja az adatszolgáltatás mulasztását. Nem vetnek ki szankciókat azokra a vállalkozásokra, amelyek regisztrálnak, és a számlaadataikat július végéig, utólag eljuttatják a NAV-hoz.
A  NAV közleménye szerint ingyenes, egyszerű, gyors és az adatszolgáltatásra is alkalmas számlázó programmal, online számlázóval segíti a vállalkozásokat. Eddig már több, mint 120 ezren csatlakoztak a online számlarendszerhez, az érintetteket pedig júniusban adózói fórumokon tájékoztatták a számlabekötési kötelezettség részleteiről.

Az adóelkerülést is visszaszoríthatja az új ellenőrzési rendszer

Varga Mihály pénzügyminiszter korábban hangsúlyozta: a vasárnap induló online számlázás a gazdaságfehérítés újabb fontos állomása. Az adóhivatal azonnali rendelkezésére álló számlaadatok kockázatelemzések és ellenőrzések széles körű lefolytatására adnak lehetőséget.
Jelentősen visszaszoríthatja az adóelkerülést, hogy vasárnaptól az étel- és italautomaták forgalmát, valamint a nagy értékű számlák adatait online módon ellenőrzi a NAV- közölte a Pénzügyminisztérium.
A tárca várakozásai szerint az intézkedésnek és a nagy értékű számlák ellenőrzésének köszönhetően néhány éven belül Magyarországon 10 százalék alá csökkenhet az adóelkerülés mértéke.Az automaták átláthatósága az EU minden tagállamában gondot jelent, ám az ágazat kifehérítése Magyarországon a végéhez ért azzal, hogy mostantól csak felügyeleti egységgel ellátott készülékek üzemelhetnek – tették hozzá.
Az adóhivatali összeköttetésnek köszönhetően – mint írták – a NAV egy lekérdezéssel ellenőrizheti a bevallásban feltüntetett bevételeket. Hangsúlyozták, hogy az intézkedés a tisztességes vállalkozókat védi a bevételek eltitkolását üzletvitelszerűen végző adócsalóktól.

 

A hírösszefoglalót készítette: Horváth Bettina

 

Felhasznált források:

https://www.portfolio.hu/vallalatok/ma-indul-a-nav-uj-csodafegyvere.4.290526.html

https://ado.hu/rovatok/ado/online-szamlarendszer-sokan-csatlakoztak

https://ado.hu/rovatok/ado/indul-elsejen-az-online-szamla-rendszer

https://privatbankar.hu/makro/indulas-elott-lelovik-a-nav-online-szamlarendszeret-319684

http://www.origo.hu/gazdasag/20180701-megkezdi-mukodeset-el-mukodni-az-online-szamlarendszer.html

http://magyarhirlap.hu/cikk/122199/Indul_az_online_szamlarendszer