Döntött az Európai Unió az óraátállítás eltörlésének végső időpontjáról

A nyári időszámítás szabályainak értelmében, az Unióban évente kétszer át kell állítani az órákat. A cél a Nap járásához való igazodás, és az adott időtartamban rendelkezésre álló természetes fény kiaknázása.  Uniós szinten a nyári időszámítás az 1980-as években vált gyakorlattá; alkalmazását jelenleg a 2000/84/EK irányelv szabályozza. Az irányelv értelmében a tagállamoknak március utolsó vasárnapján kell az órákat előreállítani (nyári időszámítás) és október utolsó vasárnapján kell azokat visszaállítani (téli időszámítás). A nyári időszámításra vonatkozó uniós szabályozás a nyári időszámítás kezdetét és végét hivatott összehangolni az egységes piac teljes területén. Tovább… (Salya Fruzsina)

A nyári időszámítás szabályainak értelmében, az Unióban évente kétszer át kell állítani az órákat. A cél a Nap járásához való igazodás, és az adott időtartamban rendelkezésre álló természetes fény kiaknázása.  Uniós szinten a nyári időszámítás az 1980-as években vált gyakorlattá; alkalmazását jelenleg a 2000/84/EK irányelv szabályozza. Az irányelv értelmében a tagállamoknak március utolsó vasárnapján kell az órákat előreállítani (nyári időszámítás) és október utolsó vasárnapján kell azokat visszaállítani (téli időszámítás). A nyári időszámításra vonatkozó uniós szabályozás a nyári időszámítás kezdetét és végét hivatott összehangolni az egységes piac teljes területén.

1998 óta a nyári – március utolsó vasárnapja – és a téli időszámítás – október utolsó vasárnapja – kezdetét összehangolták az Európai Unión belül. Kanada, az Egyesült Államok – néhány tagállam kivételével -, valamint Mexikó, Jordánia, Új-Zéland, Libanon, Izrael és Kuba szintén alkalmazza a nyári időszámítást.  Az intézkedés Marokkó kivételével ismeretlen Afrikában, valamint a Közel-Keletet leszámítva Ázsiában.

2018. július 4-én az Európai Bizottság konzultációs időszakot hirdetett, amelynek során képet kíván alkotni arról, hogy mi az európai polgárok, az érdekelt szervezetek és tagállamok álláspontja a jelenlegi nyári időszámítás módosításáról. A konzultációs időszak 2018. augusztus 26-ig tartott. Az elmúlt években a Bizottsághoz több kérés is érkezett magánszemélytől, az Európai Parlamenttől valamint egyes tagállamoktól is arra vonatkozóan, hogy a Bizottság vizsgálja felül az évenkénti két óraállítás szükségességét.

A konzultációs időszak alatt egy kérdőív kitöltésével lehetett véleményt nyilvánítani, amely az EU összes hivatalos nyelvén elérhető volt a Bizottság honlapján. A kijelölt időszakban összesen 4,6 millió vélemény érkezett, ami a eddigi legmagasabb válaszadási arányt jelenti a nyilvános konzultációk körében. A válaszadók 84%-a úgy szavazott, hogy eltörölné az óraátállítást. Ennek megfelelően a Bizottság most javaslatot terjeszt az Európai Parlament és a Tanács elé a jelenlegi óraátállítási rendelkezések módosítása céljából. A nyári időszámítás eltörlését a válaszadók a negatív egészségügyi hatásokkal, a közúti balesetek számának növekedésével, illetve az energia megtakarítás hiányával kapcsolatos szempontokkal indokolták.

Magyarországon nagyon alacsony volt a konzultáción való részvétel, mindössze 0,21%. A magyar válaszadók 86% vélekedett úgy, hogy fölösleges a félévenkénti óraátállítás. Ha az Európai Unióban eltörlik az óraátállítást az egyes tagállamok szabadon dönthetnek majd arról, hogy a téli vagy a nyári időszámításban szeretnének-e maradni, ez ugyanis a gyakorlatban már időzóna váltás kérdése.
A döntés természetesen megosztott fogadtatásban részesült. Különösen érdekes a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. által közzétett adat, mely szerint az óraátállítás előtti és utáni időszakot összehasonlítva naponta 1,5-3 százalékos fogyasztáscsökkenés tapasztalható az óraátállítást követő időszakban. Így ezzel áram, s egyúttal évi 4-5 milliárd forint takarítható meg. Ennek mondhatnak búcsút a háztartások, bár reménykedhetünk benne hogy pozitív hatása ennél nagyobb lesz.

 

https://www.portfolio.hu/gazdasag/eldolt-vege-lesz-az-oraatallitasnak.296328.html

http://europa.eu/rapid/press-release_IP-18-5302_hu.htm

https://www.portfolio.hu/gazdasag/szinte-mindenkinel-jobban-utaljak-a-magyarok-az-oraallitast.296392.html

https://ec.europa.eu/info/consultations/2018-summertime-arrangements_hu#contributions