Négy új európai polgári kezdeményezést vett nyilvántartásba az Európai Bizottság

Európai polgári kezdeményezés indításához polgári bizottságot kell létrehozni, amely 7 olyan uniós polgárból áll, akik állandó lakóhelyük szerint legalább 7 különböző tagállamot képviselnek, és elérték a választójogi korhatárt. A kezdeményezést – melynek a Bizottság hatáskörébe tartozó területre kell vonatkoznia – nyilvántartásba kell vetetni, mely visszaigazolását követően 1 év áll rendelkezésre az aláírások összegyűjtésére. Az elmúlt időszakban négy új kezdeményezést vett nyilvántartásba az Európai Bizottság. Tovább… (Gulyás Lilla)

Az európai polgári kezdeményezés

Európai polgári kezdeményezés indításához polgári bizottságot kell létrehozni, amely 7 olyan uniós polgárból áll, akik állandó lakóhelyük szerint legalább 7 különböző tagállamot képviselnek, és elérték a választójogi korhatárt. A kezdeményezést – melynek a Bizottság hatáskörébe tartozó területre kell vonatkoznia – nyilvántartásba kell vetetni, mely visszaigazolását követően 1 év áll rendelkezésre az aláírások összegyűjtésére. Amennyiben sikerül összegyűjteni legalább 1 millió aláírást – a vonatkozó rendelet meghatározza a tagállamonkénti aláírók minimális számát- az Európai Bizottságnak fogadja a szervezőket, majd  hivatalos választ fogad el. Ebben  megfogalmazza és megindokolja, hogy a polgári kezdeményezésre válaszul esetlegesen milyen intézkedésekre fog javaslatot tenni, illetve azt is megindokolja, ha a kezdeményezés nyomán nem javasol lépéseket.

1. Gyors, igazságos és hatékony megoldás az éghajlatváltozásra

Ezen európai polgári kezdeményezés célja a levegőszennyezés csökkentése érdekében a fosszilis tüzelőanyagok árának folyamatos emelése. Ez arra ösztönzi ugyanis a cégeket és a fogyasztókat, hogy tisztább, olcsóbb alternatívát válasszanak. Azzal érvelnek, hogy a tudósok és közgazdászok is egyetértenek abban, hogy a szennyezés árának megemelése és az ebből származó bevételeknek a háztartások közötti elosztása működő megoldás lehet.

2. A repülőgép-üzemanyagokra vonatkozó adómentesség megszüntetése Európában

A szervezők azt kívánják elérni, hogy a Bizottság javasolja a tagállamoknak a kerozinra vonatkozó adó bevezetését. Azzal érvelnek, hogy a légi közlekedési ágazat adókedvezményekben részesül, pedig az üvegházhatásúgáz-kibocsátás egyik leggyorsabban növekvő forrását jelenti.

3. Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért

A szervezők arra kérik fel a Bizottságot, hogy biztosítson „egyenlő lehetőséget [a régiók számára] a különböző uniós alapokhoz (…) való hozzáférésre annak érdekében, hogy az EU fejlődését és kulturális sokszínűségét fenn lehessen tartani”.

4. „PRO-NUTRISCORE”

E kezdeményezéssel a szervezők azt próbálják elérni, hogy legyen kötelező a „Nutriscore” jelölés feltüntetése  az élelmiszeripari termékeken, annak érdekében,hogy a fogyasztók magas színvonalú tájékoztatást kapjanak a termékek tápértékéről az egészségük megóvása érdekében. Céljuk, hogy a tápértékre vonatkozó jelölések könnyebben olvashatóak és érthetőbbek legyenek.

Azoknak a polgároknak, akik támogatni szeretnének egy kezdeményezést, papír- vagy elektronikus formátumban ki kell tölteniük egy, a támogató nyilatkozatok gyűjtésére szolgáló formanyomtatványt. Ugyanazt a kezdeményezést csak egyszer lehet aláírni.

Az összefoglalót készítette: Gulyás Lilla, joghallgató

 

Felhasznált források

https://www.jogiforum.hu/hirek/40425

http://ec.europa.eu/citizens-initiative/public/basic-facts

http://ec.europa.eu/citizens-initiative/public/initiatives/open/details/2019/000009

http://ec.europa.eu/citizens-initiative/public/initiatives/open/details/2019/000008

http://ec.europa.eu/citizens-initiative/public/initiatives/open/details/2019/000007

http://ec.europa.eu/citizens-initiative/public/initiatives/open/details/2019/000006