Újabb légiutas jogokkal kapcsolatos döntést hozott az EUB

A beszállás előzetes visszautasítása esetén az utasokat akkor is megilleti a kártalanítás, ha nem jelentkeztek utasfelvételre, és a beszállás visszautasításáról a menetrend szerinti indulási időpont előtt legalább két héttel tájékoztatták őket – mondta ki az EUB legutóbbi döntésében.

Az alapügy tényállásában a felperes a Latam Airlines-nál foglalt repülőutat, oda-vissza, Frankfurt am Mainból Madridba. Az odaútra 2017. december 22-én, a visszaútra pedig 2018. január 7-ére szólt a jegye. A felperesnek az indulás előtt 1 nappal nem volt lehetősége az online utasfelvételre, ezért kapcsolatba lépett a légitársasággal. A légitársaság tájékoztatta, hogy előzetes tájékoztatás nélkül, egyoldalúan áttette a felperes foglalását, és két nappal korábban induló járatra tette át, valamint a visszaútra szóló járatról kizárták, mivel az odafelé tartó járatra nem szállt fel (amiről a felperesnek nem volt tudomása).

A felperes más légitársaságnál foglalt jegyeket, és az alapeljárás megindítása előtt a Latam Airlines légitársaság visszatérítette a felperesnek a jegyek értékét.

Az elsőfokú bíróság a légitársaságot a jegyek fennmaradó költségének kártérítés címén történő megtérítésére kötelezte. Azonban a felperes további kártalanításra irányuló kérelmét elutasította. Ezért a felperes fellebbezést nyújtott be.

Az elsőfokú bíróság azzal nem volt tisztában, hogy a légi utasok jogairól szóló 261/2004. rendelet értelmében az visszautasított beszállásnak minősül-e, ha a légi társaság előzetesen tájékoztatta az utast arról, hogy megtagadja a beszállást egy olyan légi járatra, amelyre ő helyfoglalással rendelkezik. A bíróság azt is megjegyzi, hogy a járat törlése esetén nem merül fel kártalanításhoz való jog, ha a járattörlésről az utast legalább két héttel korábban tájékoztatják. Mivel ilyenkor az utasoknak kellő idő áll rendelkezésükre, hogy az új helyzetre felkészüljenek. Ezt követően a bíróság az Európai Unió Bírósághoz (a továbbiakban: EUB) fordult előzetes döntéshozatali kérelemmel.

Az EUB az ítéletében arra a megállapításra jutott, hogy a beszállás előzetes visszautasítása esetén a visszautasított beszállás miatti kártalanítást akkor is meg kell fizetni, ha az érintett utas nem jelentkezett utasfelvételre. Mivel ha a légi fuvarozó előzetesen tájékoztatta az utast arról, hogy az utas akarata ellenére megtagadj a beszállást egy olyan járatra, amelyre az utas már megerősített helyfoglalással rendelkezik, akkor az utasfelvételre való jelentkezés követelménye mindössze szükségtelen formalitásnak minősül.

Az EUB azt is megállapította, hogy a kártalanításhoz való jogot akkor is alkalmazni kell, ha az utast legalább két héttel a beszállás előtt tájékoztatták a visszautasításról. Mivel nincs oka arra, hogy a járat törlése tekintetében alkalmazott szabályt analógiával alkalmazzák ebben az esetben, amikor mentesülnek a légitársaságok a kártalanítási kötelezettség alól, amennyiben a menetrend szerinti induláshoz képest két héttel korábban tájékoztatják a járat törléséről.

Az összefoglalót készítette: Iványi Rita, joghallgató DE ÁJK

Forrás: 

A Bíróság ítélete a C-238/22. sz ügyben

https://curia.europa.eu/jcms/upload/docs/application/pdf/2023-10/cp230162hu.pdf