„Őszi piknik” – Közjavak Hallgatói Workshop

A MTA-DE Közszolgáltatási Kutatócsoport rendszeresen tart konzultatív üléseket, melynek egyik eleme az immáron hagyománnyá váló „Hallgatói Workshop” elnevezésű nyilvános, tudományos ülése. A legutóbbi, 2016. november 15-én tartott „Őszi piknik” elnevezésű rendezvény rendhagyó volt abból a szempontból is, hogy a DE Praetor Szakkollégium „A kormányzás kihívásai” című műhelyének alakuló ülése is volt egyben. Tovább…

A MTA-DE Közszolgáltatási Kutatócsoport rendszeresen tart konzultatív üléseket, melynek egyik eleme az immáron már hagyománnyá váló „Hallgatói Workshop” elnevezésű nyilvános, tudományos ülése. Korábban hasonló rendezvény lebonyolítására 2016. május 31-én került sor (Erről készült beszámolót lásd.: http://kozjavak.hu/kozjavak-workshop), ahol a  kutatócsoportot munkájában tevékenykedő oktatók és hallgatók értékelték az akkor lassan egy éve működő közjavak blog eredményeit és megfogalmazták a jövőben elérni kívánt célokat.

A mostani, 2016. november 15-én tartott „Őszi piknik” elnevezésű rendezvény rendhagyó volt abból a szempontból is, hogy a DE Praetor Szakkollégium „A kormányzás kihívásai” című műhelyének alakuló ülése is volt egyben.

A rendezvényt a kutatócsoport vezetője, Prof. Dr. Horváth M. Tamás, egyetemi tanár nyitotta meg és beszámolójában értékelte a kutatócsoport által elért legfrissebb eredményeket. Külön kiemelte a kutatócsoport tagjainak alkotó együttműködését, amely nagyban hozzájárul a kozjavak.hu blog hatékony működéséhez. Pozitívan méltatta az MTA Közjogi Albizottság által megrendezett közigazgatási bíráskodás jogáról szóló szakmai vitaülést (a 2016. szeptember 22.), mely rendezvény alkalmas volt arra, hogy valódi, érdemi diskurzus alakuljon ki a tervezett átalakítás problematikus pontjairól és az eltérő szakmai, tudományos álláspontokról. 

Ezt követően Bartha Ildikó és Bordás Péter a kutatócsoport munkatársai bemutatták a jelenlévő tagoknak és érdeklődő „kívülállóknak” a kozjavak.hu, és a publicgoods.eu blogok, illetve az ezekkel összefüggő elektronikus folyóiratok működését, majd ismertették az előző hallgatói workshop óta a bekövetkező formai és tartalmi változásokat, eredményeket.

A kutatócsoportot nagy hangsúlyt fektet az érdeklődő hallgatók tudományos munkába történő bevonására, így jelenleg is hét hallgató aktív részvételére számíthat.  Az utóbbi félévben szerzett tapasztalatok megosztása végett, az előző workshophoz hasonlóan a hallgatók beszámolót készítettek, a blog legérdekesebb témáiból.

Gaál Szilvia az Uber-kérdés főbb problémáit taglalta előadásában, melyet a jelenlévők által feltett kérdések és megtett észrevételek követtek. A témával kapcsolatban korábban már több blogbejegyzés és elsődleges hír is született. (http://kozjavak.hu/utikalauz-az-uber-galaxisaban-magyar-stopposoknak-osszefoglalo-hazai-esemenyek-alakulasarol, http://kozjavak.hu/ubexit-avagy-hazai-fronton-forrosodik-tovabb-kivonulasok-nyara, http://kozjavak.hu/az-uber-kerdes-lengyel-megitelese, http://kozjavak.hu/az-uber-kerdes-es-taxipiac-helyzete-az-orosz-szovetsegi-versenyhivatal-allaspontja).

Ezt követte Széles Krisztina előadása a Közigazgatási bíráskodás kérdéskörével összefüggésben. Ennek keretében szó volt a közigazgatási bíráskodás tervezett átalakításáról és annak részbeni meghiúsulásáról. Megvitatásra kerültek az új bírósági rendszer megvalósítása körüli aggályok, pro és kontra érvek, illetve a 2016. szeptember 22-én a MTA Közjogi Albizottság által megrendezett vitaülésen elhangzott megállapítások.( http://kozjavak.hu/kozigazgatasi-biraskodas-igy-vagy-ugy-0)

Karácsony Tamás „A családpolitika a kormányzati politikában” címmel tartott előadást, mely témakör nagyon aktuális kérdéseket feszegetett. Miután felvázolta motivációit, és az általa választott téma problematikáját, bemutatta a családi kedvezmény 2010 utáni reformja következtében bekövetkező változásokat és ezzel kapcsolatosan tett legfőbb megállapításait.

Az előadásokat kötetlen beszélgetés és szakmai vita követte, majd a kutatócsoport vezetője néhány mondatban összegezte a workshopon elhangzottakat, kitűzte a következő ülésig elérendő célokat és lezárta az ülést.

 

Az összefoglalót készítette: Lovas Dóra, PhD hallgató