Új év, új válaszok a kormányzás kihívásaira

Az új esztendő jogszabályi változások garmadát hozta magával, amelyek közül jó néhány a mindennapok során is éreztetni fogja a hatását. Lássuk tehát dióhéjban, hogy a legfontosabb területeken mi és hogyan is fog 2017-ben módosulni: lakcímkártya, online pénztárgép, béremelés, ÁFA-csökkentés és az óvodai ellátás.

Elhagyhatjuk a lakcímkártyát?

A válasz igen – legalábbis bizonyos esetekben nem lesz már rá szükség. A lakcímkártya mindeddig elengedhetetlen volt a hivatalos ügyek intézése során, idéntől azonban aki új típusú személyi igazolvánnyal rendelkezik – mivel ahhoz már eleve hozzá vannak rendelve lakcímadatok –, otthon hagyhatja a lakcímkártyáját ügyintézéskor. Ehhez azonban arra is szükség van, hogy a fogadó fél, tehát az adott hivatal, vagy szolgáltató rendelkezzen az olyan típusú kártyaleolvasóval, amivel ezekhez az adatokhoz pusztán a kód leolvasásával hozzá lehet férni. Természetesen még nem teljes a felszereltség ezen a téren, de a leolvasók beüzemelése folyamatos: a NAV már 450 ilyen készülékkel rendelkezik, az egészségügyben még csak 300 eszközt adtak át – a Belügyminisztérium közlése szerint azonban a közeljövőben 90000 új típusú leolvasót fog az egészségügy beszerezni a közeljövőben.

Az online pénztárgépek

Januártól tízzel bővül azon szolgáltatások köre, amelyekben kötelező az online pénztárgép használata – nyilatkozta Tállai. 2017-től a gépjármű-javítási, -karbantartási tevékenységet; gépjárműalkatrész-kiskereskedelmet; motorkerékpár, -alkatrész kereskedelmet, -javítást; plasztikai sebészeti tevékenységet; diszkó-, táncterem-működtetést; textil-, szőrmemosást, -tisztítást, vegytisztítást, vasalást végzőknek, illetve a masszőröknek, a fogyasztó- és karcsúsító szalonoknak, a fitnesz-, testépítő kluboknak, valamint a taxisoknak és a pénzváltóknak is kötelező lesz az új típusú pénztárgépek használata. Az államtitkár hozzátette azt is, hogy a NAV munkatársai több mint 20 ezer vállalkozást kerestek fel és tájékoztattak személyesen a kötelezettségeikről, amelynek hatására már a január 2-ai adatok szerint több mint 12 ezer pénztárgépek, közük jó néhány hordozható gépet is, üzembe helyeztek.

Béremelés

A minimálbér 15 %-kal emelkedett, így jelenleg bruttó 127500 Forinton áll, a szakmunkás bérminimum pedig 25 százalékkal nőtt. E téren további 8, illetve 12 százalékpontos növekedés várható 2018-ra a vonatkozó, hat évre szóló bérmegállapodás szerint, amelynek célja, hogy a következő hat évben a reálkereset legalább 40 %-kal növekedjen.

Az ÁFA-csökkenés hatása a vendéglátásra, avagy érezhető lesz-e a csökkenés az éttermi számla rendezésekor?

Abban az igen gyakori esetben, ha egy vendég az étteremben egy fogyasztás keretében ételt és alkoholtartalmú italt is rendel, csak akkor lehet a 18 %-os ÁFA-kulcsot alkalmazni az ételre, ha a vendéglátó megosztja annak adóalapját. Az alacsonyabb adókulcs ugyanis csak akkor lehet irányadó, ha a szolgáltatás keretében ételforgalom mellett alkoholmentes, helyben készített italforgalom valósul meg. Ez a helyzet azonban meglehetősen idegennek tűnik a mindennapoktól, így kérdéses, hogy ez a változás mekkora terhet fog jelenteni a szolgáltatókra.

Adómentes juttatásként óvodai ellátás is adható

Immár nemcsak a bölcsődei, hanem az óvodai szolgáltatást is nyújthatják adómentesen a családbarát munkahelyek a dolgozóik számára. A mentesség tehát ezen túl vonatkozik az állami és önkormányzati, civil és egyházi fenntartású intézmények mellett a munkahely által fenntartott óvodákra is. Az adómentesség érvényesítéséhez azonban az szükséges, hogy a számla – amelyet természetesen a munkavállaló előlegez meg, a munkáltató pedig csak utólag téríti meg az összeget – a munkáltató nevére szóljon és azzal meghatározott időpontig el is számoljon. Fontos tehát, hogy amennyiben a számla a munkavállaló nevére van kiállítva, az eset az adómentesség feltételeinek nem felel meg.

 

Az összefoglalót készítette: Gaál Szilvia, joghallgató

 

Források:

http://www.vg.hu/kozelet/tarsadalom/feleslegesse-valhat-a-lakcimkartya-480144 (2017-01-07)

http://index.hu/belfold/2017/01/04/rovidesen_felesleges_lesz_a_lakcimkartya/?token=63bc3dd3e2ffd4429eef7d1c47751401 (2017-01-07)

http://adozona.hu/2017_es_valtozasok/Ennyi_lehet_a_szocho_hat_ev_mulva_premium_a_DZ64MC (2017-01-07)

http://adozona.hu/2017_es_valtozasok/Fogas_kerdesek_az_ettermi_afarol_Valaszol_a_FWFDTB (2017-01-07)

http://adozona.hu/2017_es_valtozasok/Nekik_kotelezo_januartol_az_online_kassza_42O6J6 (2017-01-07)

http://adozona.hu/2017_es_valtozasok/Uj_adomentes_juttatas_januartol_ovodai_ella_U0TS4F (2017-01-07)

 

 

 

 

 

 

 

 

“Új év, új válaszok a kormányzás kihívásaira” bejegyzéshez 8 hozzászólás

 1. Cafetéria

  A munkavállalók számára kedvező, hogy bővült az adómentesen adható juttatások köre (számos cafeteria-elem bekerült ebbe a kategóriába). Megnőhet a népszerűsége a mobilitási és lakhatási támogatásnak,amivel mostantól albérletet is lehet fizetni, vagy a bölcsődei szolgáltatásra vonatkozó támogatás óvodai költségekre is fordítható, 100 ezer forintos
  összegkeretben pedig már készpénzt is kaphatnak a munkavállalók
  cafeteriaként.
  
  
  Azonban a legmagasabb adóval sújtott kategóriába került: az Erzsébet-utalvány, a helyi bérlet, az iskolakezdési támogatás, az önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás és az egészségpénztár.
  
 2. 20 illetékkel kevesebb

  A megszűnő terhekből 15 a magánszemélyeket, 5 a vállalkozásokat érinti. Díjmentessé válik egyebek mellett a 65 év fölötti állampolgárok útlevelének kiváltása, az elektronikus nem hiteles tulajdoni lap évenkénti kétszeri lekérdezése, az anyakönyvi kivonat kiállítása és a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) igényléséhez szükséges igazolás.

  http://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/matol-husz-illetekkel-kevesebb-484954

 3. Kevesebbet költünk egészségügyre, mint más tagállamok

  A magyar háztartások jövedelmük 4,7-4,9 százalékát fordítják egészségügyre (a hivatal a becsült hálapénzt is beleszámolja). A KSH azt írja, ezen a téren lassú elmozdulás látszik, melyben az is közrejátszott, hogy míg a fogyasztóiár-index 2014–2015-ben negatív volt, addig az egészségügyi termékek, szolgáltatások fogyasztói ára 3–4 százalékkal nőttek.

  Forrás: http://www.vg.hu/vallalatok/egeszsegugy/most-kiderult-hogy-mennyit-kolt-egeszsegugyre-magyarorszag-485261

 4. Nem lesz egyszámjegyű az szja

  http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/lazar_nem_lesz_egyszamjegyu_szja_2018-ban.633385.html

  Döntés még nincs az ügyben, a költségvetést április végén terjesztik be a parlament elé, de a Lázár által elmondottak alapján az szja-ban véglegesnek tűnik a kormány álláspontja. A kormányfő álma az volt, hogy még ebben a ciklusban egyszámjegyű legyen az szja, tehát 10 százalék alá csökkenjen a mértéke. Azonban a gazdasági folyamatok a ciklus első felében nem úgy alakultak, hogy ez a terv valóra válhasson.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.