„Atomjaira szedheti” Brüsszel a törvénymódosítást

Kiindulópont: az atomtörvény módosítása

Az Országgyűlés 2016 december elején szavazta meg az atomtörvény módosítását, amely arra hatalmazza fel a kormányt, hogy saját hatáskörben, rendelet kibocsátásával egyedileg eltérjen az Országos Atomenergia Hivatal engedélyezésről szóló határozataitól az építés alatt álló atomerőmű vagy radioaktívhulladék-tárolók esetében.

Probléma

A 2016. decemberi módosítás több sebből is vérzik. Egyrészt problémás a kormány felhatalmazása a szakértelem hiánya szempontjából. A nukleáris biztonságot veszélyezteti a jelenlegi szabályozás, mert a szakértelem a hatóságoknál van, és beláthatatlan következményei lehetnek, ha a határozataikat a mindenkori kormány felülírhatja – mondta Koritár Zsuzsanna, az Energiaklub energiapolitikai szakértője.

Másrészt az Országos Atomenergia Hivatal függetlenségét is csorbítja a módosítás, ami pedig az európai nukleáris szabályozás egyik sarokkövének számít.

Továbbá a törvény leszűkíti a jogorvoslat lehetőségét a civil szervezetek és mások számára, ami az OAH által a közigazgatási eljárás során kiadott engedélyek esetén biztosítva van, a kormányrendeleteknél azonban nincs.

Végül a bejelentési kötelezettség elmulasztása is rendkívül aggályos. A törvény elfogadása előtt ugyanis az Euratom-szerződés értelmében Magyarország köteles lett volna bejelenteni (notifikálni) a módosítást, amit azonban elmulasztott megtenni.

Az OAH reakciója

Az OAH főigazgatója, Fichtinger Gyula a közelmúltban újságírók előtt felsorolta azokat a jogszabályokat, amely szerint az előbbi aggály félreértésen alapul. Szerinte az OAH döntéseit semmi és senki nem írhatja felül és lényegében annyi történt, hogy míg az atomtörvény hatálya eddig értelemszerűen a meglévő, működő létesítményekre vonatkozott, a Paks II. beruházás miatt kiterjedt a még tervezés, létesítés alatt lévőkre is.

Brüsszel reakciója

A törvénymódosítás hamar felkeltette Brüsszel figyelmét is. A Jávor Benedek (az EP zöld párti frakciójának magyar tagja) és a Greenpeace által tájékoztatott Európai Bizottság vizsgálni kezdte, hogy a magyar Országgyűlés által 2016 decemberében megszavazott törvény (atomtörvény), amely felhatalmazza a kormányt arra, hogy saját hatáskörben, rendelettel egyedileg eltérjen a normál engedélyezési eljárástól, összhangban áll-e az Euratom Szerződés rendelkezéseivel.

Az Európai Bizottság nagyon rövid időn belül úgynevezett adminisztratív levelet küld a magyar hatóságoknak az atomtörvény tavaly decemberi módosításával összefüggésben. A levelet már korábban megírták, de egy belső döntés értelmében csak a máltai informális EU-csúcs után küldik el Magyarországra.

Az adminisztratív levél még nem jelenti a kötelezettségi eljárás megindítását (hiszen nem hivatalos felszólító levélről van szó), de semmiképpen sem vet jó fényt hazánkra és akár a későbbiekben még előfordulhat, hogy megindul a kötelezettségi eljárás is.

Egyes brüsszeli megfigyelők pedig közvetlen összefüggést véltek felfedezni az atomtörvény módosítása és a Paks 2. beruházásra vonatkozó állami támogatási vizsgálatnál a döntés meghozatalának elhalasztása között. Ezt azonban nem voltak hajlandók megerősíteni a Bizottságnál.

 

Az összefoglalót készítette: Csákó Tímea, joghallgató

 

Források:

http://www.bruxinfo.hu/cikk/20170206-euratom-szerzodest-serthet-a-magyar-jogszabaly.html

http://hirhatar.com/komoly-kockazatokat-jelent-a-magyar-lakossag-szamara-az-atomtorveny-modositasa/

http://www.bruxinfo.hu/cikk/20161208-maris-gorcso-ala-vette-brusszel-az-atomtorvenyt.html

http://www.vg.hu/vallalatok/energia/vege-lehet-a-brusszeli-paks-ugynek-482332

http://www.bruxinfo.hu/cikk/20170203-levelet-kap-a-kormany-az-atomtorveny-ugyeben.html

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/sumakolt_a_magyar_kormany_az_atomtorveny_ugyeben_level_erkezik_brusszelbol.629191.html

http://javorbenedek.hu/parbeszed-a-nuklearis-biztonsag-fontosabb-az-oligarchak-gazdagodasanal-2/

https://www.energiaklub.hu/hirek/veszelybe-kerulhet-hazank-nuklearis-biztonsaga-4418

 

“„Atomjaira szedheti” Brüsszel a törvénymódosítást” bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Nem csak az atomtörvény problémás…

    „Brüsszel kijelentette: ha egy tagállam olyan politikát folytat, amivel saját magát és állampolgárait egy veszteséges óriáserőmű érdekében eladósítja, az nem az unió problémája. Az EU ugyanis ahhoz járult hozzá, hogy a Paks II. üzemelése során keletkező veszteséget a magyar állam adófizetői pénzből pótolja – ez maradt mára az „évszázad üzletéből” és az olcsó áram ígéretéből.

    A  bizottsági ámenért cserébe olyan feltételeket kell vállalnia a kormánynak, amelyek önmagukban is kérdésessé teszik a beruházás életképességét. Mostantól nagyon nehéz lesz hihetően azzal érvelni, hogy Paks II.-nek köszönhetjük majd az olcsó áramot: a kabinet éppen arról kapott pecsétes papírt Brüsszeltől, hogy a két új reaktorblokk a teljes életútja során veszteséget fog termelni, és sok pénzébe kerül majd az adófizetőknek.”

    http://hvg.hu/gazdasag/20170321_Paks_II_Greenpeace_veszteseg_befektetes_kozpenz

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.