Kereskedelmi háborúvá mérgesedhet az USA és Kína vámvitája

Az egész világnak nagy meglepetést okozott, hogy Donald Trump lett az Amerikai Egyesült Államok elnöke, s intézkedései is hasonló megdöbbenést váltanak ki az emberekből. A legújabb döntése oly nagy jelentőségű, ami az egész világot érinti és akár egy kereskedelmi háborúvá is fajulhat.  Elsősorban egy másik nagyhatalommal, Kínával szemben kíván fellépni, de természetesen Kína irányítói sem hagyják magukat és megteszik a megfelelő válaszlépéseket. Tovább… (Nagy Evelin Éva)

Az egész világnak nagy meglepetést okozott, hogy Donald Trump lett az Amerikai Egyesült Államok elnöke, s intézkedései is hasonló megdöbbenést váltanak ki az emberekből. A legújabb döntése oly nagy jelentőségű, ami az egész világot érinti és akár egy kereskedelmi háborúvá is fajulhat.  Elsősorban egy másik nagyhatalommal, Kínával szemben kíván fellépni, de természetesen Kína irányítói sem hagyják magukat és megteszik a megfelelő válaszlépéseket.

A vita kezdetének Donald Trump választási kampánya során tett ígéretének megvalósítása tekinthető, hiszen a kormánya januárban védővámot vetett ki a Kínából származó napelemekre és mosógépekre. Ekkor már sejteni lehetett, hogy Trump itt nem fog megállni és további lépésekre is lehet számítani. A sejtések beigazolódtak, hiszen az amerikai elnök márciusban bejelentette, hogy 25 százalékos importvámot vet ki a nyersacél amerikai behozatalára, továbbá az alumíniumimportot is 10 százalékos vám terheli. Trump azt is jelezte, hogy a amerikai acél- és alumíniumipar “hosszú ideig” élvezni fogják az állami védelmet. Az amerikai elnök az áruforgalomban megmutatkozó egyenlőtlenségekkel és az újabb külkereskedelmi hiánnyal magyarázta döntését, azonban intézkedésén még saját emberei is meglepődtek.

Az intézkedések sora egyértelműen Kína ellen irányul, de más országokat is hátrányosan érinthet majd a hirtelen vámemelés. Az Európai Bizottság válaszul egy korábban készült listát frissített arról, hogy milyen amerikai termékekre kíván magas vámot kiszabni. Feltehetően úgy tervezték meg a lehetséges megtorló vámemeléseket, hogy azok kifejezetten Donald Trump elnök támogatóinak választási körzeteit sújtsák. Így például emelnék a Harley Davidson motorok vámját, mert a gyártó székhelye Wisconsin államban van, ahonnan a képviselőház republikánus elnöke, a Trumpot eddig minden helyzetben támogató Paul Ryan bekerült a törvényhozásba. Brüsszel listáján a bourbon whiskey is szerepel, mert Tennessee mellett Kentucky államban is készítik, ezt az államot pedig Mitch McConnell, a szenátus republikánus vezetője képviseli. Számos további mezőgazdasági termék vámját is emelnék, például a Kaliforniából származó narancslét is drágábban lehetne behozni az EU-ba.

Az EU-hoz hasonlóan a legnagyobb ellenérdekű fél, Kína sem várt sokáig a viszontválasszal és nem sokkal Trump nagy bejelentése után közölte, hogy importvámokat vezet be bizonyos amerikai termékekre. A listán nagyon sok fontos importáru szerepel, mint például a sertéshús és a gyümölcs, az előzőre 25 százalékos, míg az utóbbira 15 százalékos vámot szabna ki a keleti nagyhatalom. Továbbá sok más amerikai cégnek aggodalomra ad okot a kínai válasz, hiszen a vámok érintenének sok autógyártó céget, szójabab-termelőt és a szállítót egyaránt.  A vegyianyag-gyártó vállalatok és repülőgép-ipari társaságok is ide sorolhatóak, sőt sokak szerint a Boeing számára kifejezetten hátrányos lenne a kínai vámcsomag. Lehetséges azonban, hogy néhány amerikai cég még akár jól is jönne ki ebből a kereskedelmi vitából. Összességében azonban a globális gazdaságra tekintettel inkább hátrányos, mint előnyös a két szuperhatalom csatája.

***

Washington szerint tehát azért volt szükség a magas vámok kivetésére, mert a kínaiak állami segítséggel sértik meg a technológiai cégek szellemi tulajdonjogait. Peking pedig jelezte, hogy a Kereskedelmi Világszervezethez fog fordulni, mivel az amerikai importvámok súlyos kárt okoznak a többoldalú kereskedelmi rendszernek.

Az összefoglalót készítette: Nagy Evelin Éva, joghallgató

 

Forrás:

https://index.hu/gazdasag/2018/02/20/eu_usa_vam/

https://g7.24.hu/vilag/20180301/trump-megtette-amitol-mindenki-felt/

https://www.portfolio.hu/gazdasag/trump-bedurvult-ujabb-csapast-mer-a-kinai-importra.281600.html

http://hvg.hu/gazdasag/20180402_Kina_visszavag_Trumpnak_beszall_a_vamhaboruba

http://m.hvg.hu/gazdasag/20180404_Peking_visszavag_Trumpnak_vamot_vetnek_ki_a_Boeingra_is

https://zoom.hu/hir/2018/04/08/amerikai-kinai-kereskedelmi-haboru-leihatja-magat-a-jack-daniels-gyartoja/