Új fejlemények Brexit-ügyben: mi jöhet még?

A brit alsóházban már háromszor utasították el Theresa May és az EU megállapodását a kilépés feltételrendszeréről. A britek az eredeti március 29-i határidő helyett április 12-ig volna kaptak haladékot az EU-tól. May viszont ennek a határidőnek is a meghosszabbítását kérte a rendezetlen Brexit elkerülése érdekében. Az április 10-i esti rendkívüli EU-csúcson eldőlt, hogy október 31-ig kapnak újabb haladékot a britek a kilépésre. Tovább… (Gulyás Lilla)

Az április 10-i esti rendkívüli EU-csúcson eldőlt, hogy október 31-ig kapnak újabb haladékot a britek a kilépésre.

Előzmények

A brit alsóházban már háromszor utasították el Theresa May és az EU megállapodását a kilépés feltételrendszeréről. A britek az eredeti március 29-i határidő helyett április 12-ig volna kaptak haladékot az EU-tól. May viszont ennek a határidőnek is a meghosszabbítását kérte a rendezetlen Brexit elkerülése érdekében.

May eredetileg június 30-ig kért volna halasztást, az uniós tagállamok többsége viszont 2019 decemberéig, vagy 2020 márciusáig vagy tolta volna ki a határidőt. Azonban Franciaország erősen ellenezte, hogy ilyen sokáig halogassák a kilépést.

Az EU-csúcs

Az őszig tartó halasztás mellett szólt érvként, hogy a májusi EP-választást követő hónapokban, és az augusztusi teljes jogalkotási szünetben kevés olyan uniós döntés születik, amelyeket bármilyen módon veszélyeztethetne a brit kormány.

Az is eldőlt, hogy Nagy-Britanniának EP-választásokat kell rendeznie, hacsak nem tudják tető alá hozni a kilépést május 22-ig. Erre azonban a jelenlegi brit belpolitikai helyzet viszonylag kevés eséllyel kecsegtet. Ehhez kapcsolódóan viszont maradt egy fontos kitétel: ha nem tartják meg az EP-választást, június 1-jén rendezetlen Brexit következik.

May kijelentette: ha a parlamentnek május 22-ig sikerülne elfogadnia a Brexit feltételrendszeréről szóló megállapodáscsomagot, akkor az Egyesült Királyság május 31-én, brit idő szerint 23 órakor kiléphetne az Európai Unióból.

A Brexitet a júniusi EU-csúcson veszik majd újból napirendre az addig lezajló események fényében, kiadva egy értékelést a helyzetről.

Donald Tusk a következőképp nyilatkozott: „Az elkövetkező 6 hónapban az ügy teljes egészében a szigetország kezében van. Ratifikálhatják a kiválási egyezményt, ebben az esetben véget ér a hosszabbítás. Újragondolhatják a Brexit-stratégiát. Még a kilépési szándékot is visszavonhatják.

 

Az összefoglalót készítette: Gulyás Lilla, joghallgató

 

Felhasznált források:

https://index.hu/kulfold/eurologus/2019/04/10/brexit_halasztas_csucstalalkozo_dontes_nagy-britannia/

https://www.portfolio.hu/gazdasag/brexit-theresa-may-hazaert-es-magyarazza-a-bizonyitvanyt.4.320687.html

https://www.portfolio.hu/gazdasag/a-brexit-maratonbol-most-lett-vegkepp-brexit-retesteszta.4.320571.html

https://www.vg.hu/kozelet/kozeleti-hirek/theresa-may-szerint-nem-vesznek-reszt-az-ep-valasztasokon-1458316/